Udarbejdet af:

Mellemørebetændelse

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Mellemørebetændelse er en meget almindelig sygdom hos børn fra 6 måneder til 3 års alderen, men kan også ses hos voksne. Sygdommen forekommer ofte som komplikation til en forkølelse.

Mellemørebetændelse skyldes enten virus eller bakterier. Årsagen er oftest virus og de fleste med mellemørebetændelse har derfor ikke brug for antibiotika.

I lettere tilfælde er der kun fornemmelse af trykken i øret og lette smerter. Ved sværere tilfælde er smerterne betydelige, og barnet græder ofte utrøsteligt. Ved de sværeste tilfælde er der høj feber. Det er typisk, at smerterne er værst om natten, når barnet ligger lavt med hovedet.

Hos nogle sprænger trommehinden, og materie - eventuelt blandet med blod - flyder ud af øregangen. Når materien flyder ud af øret, har man helbredt sig selv. Hos næsten alle vil hullet lukke sig af sig selv i løbet af få dage, uden at hørelsen tager skade.

Hvad kan du selv gøre?

For at lindre smerterne i øret kan du bruge smertestillende medicin i håndkøb. I de fleste tilfælde behøver mellemørebetændelse ingen behandling udover smertestillende medicin. Du kan lindre smerterne ved at sove med hævet hovedgærde.

Hvornår skal du kontakte din egen læge?

Hvis der stadig er smerter i øret og feber efter 3-4 dage. Hvis der løber væske ud af øret. Hvis almindelig smertestillende medicin ikke tager smerterne kan du kontakte lægen, som kan ordinere anden smertestillende medicin. Hvis barnet er påvirket (ligger stille i sengen, ikke vil lege eller se tv) skal du kontakte lægen med det samme.

Hvornår skal du kontakte ørelægen?

Langt de fleste tilfælde håndteres af din praktiserende læge. Ved gentagne tilfælde af mellemørebetændelse, kan ørelægen operere et rør (dræn) ind i trommehinden under narkose.